onsdag 18 februari 2015

Februari UFO - ett UGH resultat


Mitt första försök att sticka halvsockar. Köpte garnet i London, sommaren 2012, och ville lära mig sticka sockar.

Började med korta strumpstickor och stickade klart den första ganska snabbt. Sockan blev tätstickad och fin, även om avmaskningen blev i tajtaste laget (den vänstra). Jag gillade aldrig de korta strumpstickorna, de gjorde ont i högerhanden, och det var nog skälet till att 2nd sock syndrome inträdde, och projektet blev liggande i två och ett halvt år.

Inför en flygresa i somras tog med mig garnet och nya, längre strumpstickor och lyckades få till skaftet. När jag skulle momentet med hälen tog det stopp igen, och det blev liggande på nytt.
Tog upp projektet som februari månads UFO, och för att äntligen får det avslutat. Men de nya stickorna  (Knit pro med metallspetsar), medförde att socka nr 2 blev mycket lösare stickad (det är sockan till höger).Det enda jag egentligen är nöjd med, är att jag kom i hamn med projektet, men det var ingen rolig stickning någonstans. De korta strumpstickorna gjorde ont i händerna, och de längre funkade inte med garnet. Borde antagligen ha gått ned till 2,0, för att få någon styrsel på masktäthet. Avmaskningen på första sockan är för tajt, och på andra sockan är den för lös.

Summa summarum: lärdom av det här projektet är det inte bara är att byta stickor, även om de har samma grovlek, utan att jag behöver provsticka. Jag misstänker att det inte bara var grovleken som spelade in, utan även materialet stickorna var gjorda (trä resp kolfiber med metallspetsar) och deras längd.  Och att jag nästa gång ska testa andra avmaskningsstrategier. Och att det faktiskt är lättare att sticka en häl än att göra en öppen häl (vilket jag upptäckt på andra sockprojekt jag hunnit med under tiden.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar