torsdag 29 december 2016

summering 2016 och mål för 2017

Jag har fått rensat ur stashen i omgångar i år, och både sålt och skänkt bort garner jag aldrig kommer att sticka med. Det har varit jätteskönt! Framför allt har det handlat om bomulls- och lingarner, samt mörka tjocka garner som jag inte vill anstränga ögonen med att sticka upp.

Jag har under året även varit med i bytessnurror, och det har varit ett jättebra sätt att få byta ut några nystan och härvor som jag tröttnat på utan att behöva köpa nytt. Nytt har jag köpt också, men för mer riktade projekt. Merparten av dessa har jag även stickat klart, men några projekt föll inte ut som jag ville och dessa garner behöver nu omvandlas till andra saker.

Nu har jag kvar finare sockgarner och tunnare sjalgarner, samt rena ullgarner för vant- och mössprojekt. Jag har även två set garner för tröjor som jag behöver sticka innan jag får börja planera inköp för nästa koftprojekt. 

Vad jag saknar i stashen är lite tjockare sjalgarner av riktigt fin kvalité. Dessa har jag bestämt mig att få köpa in när jag ser ett mönster jag verkligen vill sticka, så att jag inte samlar på mig en hög udda dyra fingarner. 

Strategin som funkat bäst i år har varit 3:1-metoden. Sticka tre projekt från stashen innan jag köper in garn till ett önskeprojket. Kanske kommer jag att omvandla 1000g-utmaningen till 3:1 för att det ska kännas mer hanterbart. 

En annan utmaning jag ger mig själv är att våga sticka i färger utanför min bekvämlighetszon, när jag ska köpa nytt garn. Det blir liksom svårt att motivera annars varför jag behöver en till sjal i antingen orange eller blå eller grå toner.

Under året har jag stickat färdigt:
nio sjalar
sex par sockar
två mössor
två par halvvantar
en bebiskofta samt
en bebisfilt

Utmaningar för 2017:
fortsätta med UFO till FO
fortsätta på 1000g-utmaningen (hittills är ca 180 g uppstickade)
använda mig av 3:1-metoden
sticka fler sockor
sticka färdigt en tröja
bli bättre på flerfärgsstickning
 
 

tisdag 13 december 2016

sticka från stash /1000 g-utmaningen

Utöver Ufo-utmaningen, har jag även hakat på en utmaning att sticka upp 1000 gram garn från stashen innan jag får köpa nytt. 



Här är mina tilltänkta projekt och garnerna som ska användas (några är överlappande med ufo-projekten):

1. Vanilla is the new Black
Underbart handfärgat garn i ljusblått, från Rät & avig, 100 g. Ska bli till sockor:

2. Hilda mittens
Grå alpacka, blandat med estnisk grov ull, samt spets med vit kashmir. Kanske 160 g används totalt.

3. Hiro
Tröja av Kampes 2-trådiga, hållet dubbelt. Över 1000 g. Tycker inte om att sticka i tjockt garn, så det här projektet kanske jag plockar bort,

4. Talisman
Sjal som ska stickas med Wollelfe gradient rosa-grått merinogarn. 100 g.

 5. Willowbank
Sportweight 350 g, ca 950 meter. Använd Duo merino som hålls dubbelt (mellangrå).

6. Längtan till Gotland. 
Sockar i flerfärgsstickning, randade. 100 g.

Kanske lägger jag till Quill Shawl med garn infärgat av Tant Kofta. Lila, rosa och orangea toner. Som motvikt till allt grått. 300 g.

ufon 2017

Vi är halvvägs in i december, och jag börjar samla ihop mina ufon inför nästa år. Har haft extremt lite sticktid under hösten, men är inte speciellt förvånad: flytt och nytt jobb.
I nuläget har jag nio oavslutade projekt. Fyra sockar, tre sjalar, ett par vantar och en tröja.



1. Snowy toes
Påbörjade som ett KAL-projekt i oktober. En socka klar. Roligt flerfärgsprojekt.

2. Shetland Triangle Lace Shawl
Vackert sjalgarn som heter "visset hö" från Limmo design (fått i en bemärkelsesnurra). Vill kunna sticka upp så mycket som möjligt av garnet, så jag har hittat ett mönster där samma rapport upprepas.

3. Hiro 
Tröja i Kampes 2-trådiga ullgarn, hållet dubbelt.

4. Raison et sentiments
Jag VILL verkligen ha en rektangulär, gråtonad sjal, men tycker att de långa varven är så tråkiga. Ambition: sticka några varv i taget så att det går framåt varje månad.
170108: repade upp sjalen och använde garnet till Neverwhere istället. Mycket nöjd.

5. Oden socks
Åh, garnet är en dröm och mönstret så vackert. Men det är bara "charted" och det kräver större koncentration för att läsa rätt. Har bara precis påbörjat den första sockan.

6. Noro Stripey Socks
Gillar varken färgerna eller garnkvalitén (för mycket bomull) men tänker att jag kan skänka bort sockarna när de en dag blir klara.  En och en halv socka klar.

7. Miss Elliot Shawl
Finsjalen som är så svår att jag måste ha total fokus för att kunna sticka på bården. Skulle blivit klar till kära mors 70-årsdag (2014) men är ett långtidsufo pga svårighetsgraden.

8. Raggsockar, Arinn.
Första gången jag stickar sockar med ett tjockare garn. Har bara kommit till hälklappen på första sockan. Kommer tyvärr inte ihåg vad garnet heter. Men det är grått.

9. Aglow.
Yttervantar i spets, kashmirgarn.