söndag 31 januari 2016

målbild

Jag längtar efter ett eget litet hus, med kamin eller öppen brasa. Där vill jag sitta om vintern, med en filt om benen, klappa katten och mysa med barnen.


Nu har jag stickat mig ett litet steg närmare målet; första rutan av Vivid blanket är klar. Jag velade lite mellan vit eller limegrön kant och bestämde mig till slut för att inte fega. Förhoppningsvis blir det fler rutor under året när jag hakar på Kammebornias KAL på Ravelry. Hennes första podavsnitt var för övrigt fyllt med kärlek till människor och garn. 

torsdag 28 januari 2016

tandvärk

Först fick jag huvudbry över att det tonade garnet tog så lång tid på sig att komma, och över att jag inte ville sticka en trekantig sjal som planerat utan en rektangulär. Sedan fick jag tandvärk, och insåg att den där två gånger rotfyllda tanden nu måste dras. Så jag ringde tandläkaren i morse, och kunde glädjande nog hämta ut det tonade garnet senare under dagen. Har tid för tanddragning i nästa vecka, och kan då trösta mig både inför och efter med att sticka på en rosa sjal.


Och tänk att få sticka ett par vårsockar i det här ljuvliga grön-gråa garnet!



onsdag 27 januari 2016

tre av fyra projekt...

Än så länge går det bra med målsättningen att sticka från stashen innan jag köper nytt garn till nya projekt. Jag har hittills i år avmaskat sex projekt där garn är hämtat ur stashen, samt hunnit färdigställa ett ufo. Dessutom har jag skänkt två sockgarn till en väninna, mot att hon syr en Japanese Knot bag till mig. Ytterligare två nystan har gått iväg i en bytessnurra.



Ikväll har jag precis färdigställt ett par randiga sockar i Norogarn. Hade två udda nystan liggande hemma, och ville ha ett snabbt litet projekt. Det är första gången jag stickar randande sockar, så det var lite trixigt att tvinna trådarna i varje skarv. Insåg när sockarna var färdiga att det kanske inte var supersmart att lägga skarven under foten, då den kan skava.



Sockarna är en vitamininjektion, och blir en gåva till en vän som haft det tufft på sistone.


lördag 23 januari 2016

fuktad ull

Sjalen Oliveta ligger nu och torkar på köksbordet, och lukten av fuktig ull fyller köket. Jag har för första gången testat att sticka med obehandlad och ofärgad ull, använt dubbelt. Lite tunt och trassligt, men skönt att kunna sticka ur stashen.



Det enda jag är lite missnöjd med är att den mellangrå randen ovanför spetsen inte syns så tydligt. Men men, det är en lärdom även det att hitta bättre kontraster.

tisdag 19 januari 2016

sortering

När rastlösheten tar över (varit hemma med sjukt barn) kan det vara skönt att kanalisera den i städning och organisering. Igår tog jag fram mina garnlådor och la in nytt garn på Ravelry, samtidigt som jag passade på att systematisera lådorna utifrån färg. Har tidigare haft garnen samlade utifrån tjocklek och kvalite, men det här känns mer inbjudande. Oftast är jag snarare sugen på viss färg när jag ska sticka än vilket garn det är, så jag hoppas detta hjälper att få bättre snurr på lagret.

Och jag har vissa färgpreferenser, det märks:










vintrig eld

Min tredje Elder tree är klar, och när solen lyser på sjalen glöder färgen. Sjalen gick snabbt att sticka eftersom garnet var så tjockt. Roligt som omväxling, men händerna tycker det är lite otympligt med stickor på 6 mm.


byte

För första gången har jag anmält mig till ett slags garnbyte, en bemärkelsesnurra där varje deltagare skickar en garnpresent till nästa person på listan för att uppmärksamma en viktig dag. Jag tänkte att det kunde vara ett roligt sätt att fira min födelsedag, eftersom barnen inte riktigt kan göra det själva ännu.

Lite nervöst är det (åt båda håll) att inte veta vad man får, och om presenten ska funka för mottagaren (man får ange sina preferenser). Men det kunde inte blivit bättre. Jag fick en härva handfärgat sockgarn, Fyberspates Viviciuos 4ply, i en underbar lila färg, och därtill gott the och choklad.



Tack Zupermorzan!!!

söndag 10 januari 2016

sticka från stashen

Jag har verkligen gått igång på att använda mina stashgarner! Det ligger så mycket vackert i gömmorna som jag längtar efter att få omvandla till något användbart.
Och jag är sugen på projekt som går fort att sticka! Plockade fram det här handfärgade arangarnet från Blue Mountains, Australien. Köpte det påsken 2014 när jag besökte House of Wool tillsammans med indiska vänner som tog med mig på utflykt över dagen.


Jag bara älskar den varma orangea tonen som är lätt melerad. Eftersom jag är osäker på hur mycket mina två härvor räcker till, använder jag Elder tree-mönstret för tredje gången. Effektivt och rolig att sticka, som ändå blir en sjal som är lite bearbetad.

Jag har strax stickat upp ena härvan och har redan stickat sju rapporter. Trivsamt! Och den kommer göra sig bra mot min svarta kappa!

lördag 9 januari 2016

en självisk stickning

Nu är min Streusel färdig, och ligger för blockning. Mönstret är gjort av Bonnie Sennott, som gav rabatt på sina mönster på Ravelry och öppnade en "selfish knitalong" under januari månad. Halskragen som jag stickade över nyår är också hennes mönster. Jag tycker så mycket om designen, för de är både feminina och vackra, men samtidigt rofyllt enkla att sticka. Det går att komma in i ett flöde i stickandet som inte stannar upp för att tolka mönster eller räkna varv hela tiden.


Jag gjorde Streusel 12 rapporter längre i mitten, och sammanlagt är sjalen nu ca 225 cm lång när jag blockar den. Det ska bli härligt att kunna vira den flera gånger runt halsen. Men den är så lång att bordet inte räckte till för mina blockningsmattor, utan jag var tvungen att ta hjälp av en pall och en stol med kuddar staplade på varandra för att få rätt längd på mattorna.

Garnet är Malabrigo Sock i färgen Solis. Mjukt och med underbara färgschatteringar. I dagsljus är det djupa gröna färger som framträder, i kvällsljus inomhus blir den nästan blågrön. Endast 12 gram återstår av härvan, så den blev väl använd!

Jag är sugen på att sticka ytterligare en av hennes sjalar, men nu närmar sig jullovet sitt slut, så jag får se vad jag tar tag i nu.

fredag 8 januari 2016

årets första fo

Vi har lugna och vilsamma dagar hemma, de sista dagarna på jullovet.

Idag hann jag plocka fram januari månads ufo och kunde avsluta sockarna tillsammans med en långfilm. De blev aningens för stora, så jag kommer ge bort dem i present till bästa väninnan.



Nu hänger de på tork. By the Seine River.

måndag 4 januari 2016

monomani

Har plockat fram ett garn ur gömmorna för nästa projekt: sjalen Streusel i Malabrigo sockgarn, färgen Solis. Det är helt klart ett monomant tillstånd jag har hamnat i, och det är så vilsamt att ha tid att försjunka i dansen som stickorna utför när de rör sig över garnet. 




Det är ett flowliknande tillstånd och jag får det ibland även vid hög koncentration när jag skriver och helt kan gå upp i arbetet. Skillnaden här är att jag får följa garnets färgskiftningar och mjukhet i händerna, och inte behöver sätta ord på det som sker i skapandet. Vilsamt!


söndag 3 januari 2016

blockning

Det är något alldeles magiskt med blockningsprocessen; när sjalarna får vila i sköljvatten och sedan spännas ut för torkning börjar garnet blomma och lystern kommer fram. Spetsen öppnar sig och jag förundras varje gång över hur vackert det ät.

Ikväll har jag haft tid att spänna ut de senaste två projekten, Palmyre och Shallows.





lördag 2 januari 2016

shallows

Året har sannerligen börjat lugnt med mycket sticktid. Jag hann klart halskragen Shallows nu under kvällen, och kan ta med den hem för blockning i morgon. Mönstret har varit beroendeframkallande - bara en sektion till - och är så vackert i all sin enkelhet. Har även använt pärlor, som jag tror kommer synas bättre när halskragen sträcks ut.



Garnet är Manos del Uruguay Lace, som jag använt dubbel tråd av. Det gick åt ca 650 meter sammanlagt (har 10+10 gram kvar av två härvor på vardera 50 gram). Och det har bara varit en njutning att sticka med det.

Jag har ytterligare nystan hemma i en turkosblå färg som jag länge tänkt göra en tunn sjal av, men jag tycker bättre om tjockleken när två trådar används tillsammans och ska därför överväga vad det ska bli av detta stashgarn.

fredag 1 januari 2016

palmyre

Året börjar bra: avmaskade i natt nära 3000 meter i den här sjalen. Den är stickad med sex trådar supersupertunn merino (Habu N-75 2/48). Garnet sitter på koner, och jag har fått använda en plastburk för att det inte skulle trassla. 



Garnet inhandlades i Kyoto i oktober och jag funderade länge på vad det skulle bli. Ville ha något enkelt men effektfullt, för att garnet skulle komma till sin rätt. Palmyre heter mönstret, och sjalen väntar nu på att spännas ut när jag kommer tillbaks till stan.

Gott nytt stickår!