lördag 29 augusti 2015

projektlista

Dags att summera igen hur projektlistan ser ut:

1. Sockar Seine
Jag tycker väldigt mycket om den gul-bruna tonen i garnet, och hoppas att påfågelmönstret ska möjliggöra att schatteringarna kommer fram.

2. Sockar Bavarian cable
Jag ville testa en ny teknik, vridna maskor mot rätstickad fond, och visst framträder kablarna tydligt. Lite pilligt bara.

3. Sjal Elder Tree
Använder dubbelt garn och ett ganska enkelt mönster, men som blir fin. En gåva till en väninna som nyligen fyllt år.

4. Sjal Lilly's lilac
Sommarens roligaste maska - det bildas små tusenskönor eller ekrar i sjalen. Kanten ska få en brunt kontrastfärg, och pärlor.

5. Sjal Miss Elliot
Det är den vackraste bård jag stickat på, men som kräver full koncentration och därför blivit liggande. Kanske kan jag ha som ambition att göra tre rapporter per månad som ufo-projekt, för att det ska börja hända något. Jag vill inte repa den. Tanken var att kära mor skulle fått den i 70-årspresent, men jag förstod inte riktigt hur svår den var att sticka.

6. Sjal blåvinge
Sjalen behöver en bård. Jag får fundera lite till på vad som kan funka, för jag har ingen större lust att ägna den så mycket tid.

Utav dessa projekt, är det bara Miss Elliot som är ett gammalt UFO. Övriga UFOn som jag hade i början av året har färdigställts eller repats, tack vare bloggutmaningen UFO blir FO under 2015.
För att summera:

Ufo-utmaningar:
Dew Drops II, som blev till Peppernut
Spiral cowl
Berga sockar
Kofta som blev en väst
Lady Marple
Thuja-sockar
Yoga-sockar x 2
Marlenes mittens
Blåklockemuddar

Teststickning:
Mookari

Mysteriestickning:
Liz Cristy

Nya stickningar som avslutats:
Oyster Shawl
Lilli Pilli
Halvmåneformad Holden

Repade: 
Dew Drops I
Wanda Nell Cardigan
Spader sjal
Spectra


fredag 21 augusti 2015

hatkärlek

Nupparna var hemska ungefär halvvägs in i bården, men sedan blev de om inte njutbara så åtminstone acceptabla att sticka. Jag trodde inte att jag skulle skriva det, men jag skulle nog kunna tänka mig att sticka Peppernut en gång till - om ett tag. Jag är väldigt nöjd med att jag repade garnet och omvandlade ufo:t Dew Drops till den här sjalen. Och jag börjar få kläm på diagram, vilket är en väldigt stor vinst.

onsdag 19 augusti 2015

socklåda

I samband med barnens skolstart rensar jag i garderoberna. Jag insåg att jag saknar en socklåda flr mina stickade sockar. Så med lite bänkpapper som blev över klädde jag in en skokartong. Et, voila!



tisdag 18 augusti 2015

höstfärger och tankar på nya projekt

Jag behöver sticka upp en del av min stash och har plockat ut några höstfärger där några ska bli presenter att ge bort. Jag vill sticka med dubbelt garn eller tjockare garn för att få det att gå undan. Har precis köpt mönstret till The Elder Tree Shawl, som ska vara enkel att anpassa utifrån de garner man har, ett och samma lövmönster som i princip upprepas.

Det rostfärgade garnet är Rauma finull, det ljusgråa är Navia, det mörkgrå det ljuvliga Eden Cottage som jag stickade en kofta i, och sedan det översta bruna är det repade yak-garnet. Därtill finns ett till brunt garn därunder, som jag köpte i Estland men som saknar information om längd och tillverkare.

nördiga stickare

Jag har just upptäckt podden Nördic Knitting, och lyssnat till två avsnitt. Det första jag ville lyssna på var om spetsstickning, och det var så skönt att få höra om de kämpiga nupparna och om de nybörjarfel som jag just har tragglat mig igenom. Och så har jag precis lyssnat på det senaste avsnittet om tre designers.

Och vad kan jag säga: det är så inspirerande och intressant att få lyssna till erfarenheter, tankar och minnen om stickning som får ta tid. För en annan som mycket sällan kan ta sig till stickcaféer och träffa andra stickare, så möjliggör podden att få ta del av ett samtal medan jag själv sitter och stickar. Underbart!

Och jag kan inte låta bli att även tänka på den tekniska revolution som pågått de senaste 20 åren, där tekniken nu kan användas av brukare själva istället för att monopoliseras av journalister.

lördag 15 augusti 2015

kämpiga nuppar

För första gången försöker jag mig på  estniska "nupp", som bildar små kullor eller knappar i stickningen. Och det är betydligt svårare än jag trodde från början. I en maska ska sju maskor stickas, som på nästa varv stickas ihop till en maska.
Första försöker blev alldeles för tajt, och jag fick byta till mindre tippar och ägna närmare fyra timmar åt att komma igenom alla. Sedan tittade jag på två video som visar hur löst man behöver sticka extramaskorna, den första är här och den andra är här, och då gick det enklare. Så här löst behöver det vara:



Men det tar mig fortfarande över två timmar att sticka de två varv där nupparna skapas. Och jag tycker att det är frustrerande, dels på grund av tidsåtgången, men också för att det lätt blir fel när en maska som sitter före eller efter stickas med i nuppen, eller där jag gör andra missar som jag inte brukar göra, och jag måste korrigera med extramaskor eller ibland extra intagning på nästa mönstervarv.. Nu ska sjalen slutföras, men jag är verkligen inte heltänd på att använda mig av dem igen, annat än i mycket begränsad omfattning. Det är möjligt att mitt entrådiga Madeline tosh prairie inte är det optimala garnet, och att man behövt ett tvåtrådigt garn med med tvist i.*




Fördelen med att ha utökat min stickrepertoar, är att jag får en väldans respekt för de estniska sjalarna, och det är väl inte så dumt med tanke på att min fars släkt kommer från Estland.

* Efter att jag lyssnat på Nördic Knittings stickpod om spetsstickning inser jag att entrådigt garn som jag har är det mest lämpliga. Och övning ger färdighet, det går faktiskt lättare och lättare att göra de där nupparna för varje omgång jag kommer igenom.